Legal & General Homes

LG-for-website-e1510156824658

Project Description

Client: Legal & General Homes
Location: Buckler’s Park, Crowthorne, Berkshire
Units: 207
Type: Mixed Use

Project Summary

Buckler’s Park, a 250-acre site in Berkshire, is Legal & General Homes’ first development of sustainable, contemporary-styled houses. The development is built to Part L 2013 with 19% site-wide carbon emissions savings from renewables.

The Challenge

AES Sustainability Consultants are providing Legal & General Homes with an end-to-end service to ensure that energy and sustainability targets are met cost effectively by:

  • Challenging complex planning conditions by working with the planners, providing a cost-effective solution, saving the client £1million by reducing PV requirement using our approach.
  • Developing a value engineered specification, taking the lead from the client on their supply chain decisions, such as the use of aggregate inner leaf blockwork.
  • Assisting with overheating analysis.

We will continue to coordinate and carry out the onsite air-testing and production of EPCs to provide the client with our end-to-end service.

“I have worked with AES over a number of years and they have provided me with great service at all times, their willingness to help at critical stages of the design process and make meeting at short notice with Planning Authorities is also appreciated. For me their work ethic is refreshing and they are always willing to strive to get best value for the developer.”
Andrew Dicker, Technical Director, Legal & General Homes

Crest Nicholson Regeneration

Centenary Quay, Crest Nicholson - AESSC Sustainability Consultants

Project Description

Client: Crest Nicholson
Location: Centenary Quay
Units: 1,600
Type: Mixed Use

Project Summary

Centenary Quay is a multi-phased development consisting of residential dwellings and commercial units.

The development has mains gas and communal gas boilers serving residential and commercial units. The development has site-wide targets which were to provide at least 10% carbon savings from renewables and/or low-zero carbon energy technologies, as well as meeting all the requirements set by the Code for Sustainable Homes and BREEAM.

The Challenge

We worked across all phases of the development to ensure that energy and sustainability targets are met cost effectively. We proactively engaged with the design team to ensure that Code for Sustainable Homes and BREEAM credits are identified early in the design process ensuring that the most cost effective strategy can be followed to gain compliance.

“AES Sustainability Consultants have provided a very professional and practical service allowing early identification of opportunities which has maximised the benefits that a well-considered view of Code and BREEAM obligations can offer. There are clear savings that have been made and this has translated into a more cost effective scheme.”
Vincent Leonardi, Senior Technical Manager, Crest Nicholson

Linden Homes

Greyfriars | AES Sustainability Consultants

Project Description

Client: Linden Homes
Project: Greyfriars Quarter
Location: Gloucester
Units: 246
Type: Mixed

Project Summary
The Greyfriars Quarter is a mixed-use site in the heart of Gloucester and includes the Gloscat Campus and Media Site. The aim of the development was to create an attractive city centre residential neighbourhood providing 246 new homes and apartments in a mix of styles alongside commercial shops and community services.

The Challenge

On this development, the requirement was to adhere to the Code for Sustainable Homes Level 3 and BREEAM Excellent as well as achieving an overall 10% reduction in carbon emissions across the entire site.  Combining the standards of the Code for Sustainable Homes and BREEAM added a challenge as commercial standards are not normally applied to residential and vice-versa.

The challenge was to meet the conditions using light weight steel frame (Metsec) and traditional masonry around a part steel frame with concrete plank floors, and electric heating. By liaising closely with everyone in the design team, we were able to produce a value engineered solution that focused on  improving the fabric efficiency of the steel frame through good linear thermal bridging details. The solution reduced the amount of PV required to achieve the site-wide target, while also maximising the credits available for the Code for Sustainable Homes and BREEAM assessments.