Outside view of building

National College for High Speed Rail

Outside view of building
Image courtesy of Bond Bryan Architects

Project Description

Client: Doncaster Council / Willmott Dixon
Location: Lakeside, Doncaster
Type:  Public Sector – Education
Service: BREEAM Consultancy

The £17m project at National College for High Speed Rail (NCHSR) is one of two new flagship academic facilities created to train thousands of engineers. It holds a BREEAM rating of ‘Excellent’ and was awarded ‘Public Sector Project – Post Construction Award’ at the BREEAM Awards 2019.

The facility will produce a new generation of highly-skilled professionals to lead Britain’s future high speed rail workforce, and with the skills to take on any challenge, to help the rail industry and shape the future of our railways.

Project Summary

The project brings a contemporary design to a commercial teaching environment and was heavily influenced by the client’s vision to create a world class facility and landmark building. The brief was delivered by designing a mixture of external and internal engineering teaching areas, along with flexible project spaces and traditional teaching rooms.

The project was delivered on time and on budget to the end user full satisfaction with minimal defects.

The Challenge

A complex structure of key stakeholder’s including the end user, National College High Speed Rail and contract customer, Doncaster Council, meant that early involvement of the assessor and excellent collaboration was key in achieving the desired BREEAM rating.

With the target of BREEAM ‘Excellent’ rating and an aspiration to achieve BREEAM ‘Outstanding’, our assessors encouraged the project team to consider BREEAM as a tool for the design process rather than an after-thought or to simply make BREEAM fit the design.

The project team were encouraged to take a balanced approach; with the intention to achieve more than 60% of the available credits in each issue. The building has a number of key features using innovative technologies which allowed the building to score highly across most of the BREEAM issues. The project team exceeded this target in all but one issue, going beyond in some areas, such as water scoring; 100% of all available credits. The building also pushed the boundaries and achieved 40% of the available innovation credits most notably Hea 02 Indoor Air Quality and Wst 05 Adaption to Climate Change.

The building has pushed the boundaries of best practice using a well-balanced quality design providing unique learning spaces in a highly efficient and comfortable building that will stand the test of a changing climate whilst providing an economic boost to the local economy, creating jobs and upskilling the workforce.

The end product delivers without question the aspirations of the College, and offers unrivalled facilities to ‘Pioneer Technical Excellence’.

Bath Western Riverside

Bath Western Riverside

Bath Western Riverside

Project Description

Client: Crest Nicholson Regeneration
Location: Bath Riverside
Units: 813
Type: Mixed Use

Project Summary

Bath Western Riverside, is a multi-phased development consisting of residential dwellings and commercial units. Crest Nicholson Regeneration has re-developed a once industrial intensive site into an attractive riverside community.

The entire development’s space heating and hot water demands are served by central plants consisting of Mains Gas CHP, Biomass boilers and Gas back-up boilers.

Bath Western Riverside had site wide targets to provide at least 10% carbon savings from renewables and/or low-zero carbon energy technologies, as well as meeting all the requirements set by the Code for Sustainable Homes and BREEAM.

The Challenge

Each phase consisted of different construction methods, innovative architectural design and were dictated by the applicable version of Building Regulations.

This prompted early engagement with the design team to ensure that the most cost-effective and viable solutions were used to meet the necessary requirements per phase, whilst maintaining a relatively consistent approach towards the development’s overall sustainability strategy

Project Lead: Mitchell Bennellick, Senior Sustainable Consultant

Greyfriars Quarter

Greyfriars | AES Sustainability Consultants

Project Description

Client: Linden Homes
Project: Greyfriars Quarter
Location: Gloucester
Units: 246
Type: Mixed

Project Summary
The Greyfriars Quarter is a mixed-use site in the heart of Gloucester and includes the Gloscat Campus and Media Site. The aim of the development was to create an attractive city centre residential neighbourhood providing 246 new homes and apartments in a mix of styles alongside commercial shops and community services.

The Challenge

On this development, the requirement was to adhere to the Code for Sustainable Homes Level 3 and BREEAM Excellent as well as achieving an overall 10% reduction in carbon emissions across the entire site.  Combining the standards of the Code for Sustainable Homes and BREEAM added a challenge as commercial standards are not normally applied to residential and vice-versa.

The challenge was to meet the conditions using light weight steel frame (Metsec) and traditional masonry around a part steel frame with concrete plank floors, and electric heating. By liaising closely with everyone in the design team, we were able to produce a value engineered solution that focused on  improving the fabric efficiency of the steel frame through good linear thermal bridging details. The solution reduced the amount of PV required to achieve the site-wide target, while also maximising the credits available for the Code for Sustainable Homes and BREEAM assessments.